Raskauden viimeinen kolmannes ja maailmantuska

Suorastaan inhoan tätä otsikkoa! Raskaus ja maailmantuska ei ikipäivänä kuuluisi samaan lauseeseen! Eletään kuitenkin niin erikoisia aikoja, että koen kantavani valtavaa taakkaa harteillani. Joku muukin raskaana oleva jota ahdistaa tämä meno? Nyt on raskauden viimeinen kolmannes käynnissä ja tällä hetkellä olemme viikolla 29. Laskettuun aikaan on alle 3 kuukautta! Itsestäni tuntuu, että ennen vauvan saapumista olisi vielä tsiljoona asiaa tehtävänä. En koe olevani lähellekään valmis, etenkään kun katson tätä maailman meininkiä.

raskaus, korona, maailmantuska, raskauden viimeinen kolmannes, lammassaari, lammassaaren pitkospuut, luonto

Raskausvaivoja ja harjoitussupistuksia

Joka raskauden vaiheessa tuntuu olevan omat haasteensa. Pääpiirteittäin kaikki on mennyt hyvin ja saamme olla kiitollisia, miten hienosti kaikki on. Vihdoin olemme raskaana! Vauvaa toivottu monta vuotta ja nyt raskaus jatkui.

Alkuraskaus oli yhtä pahoinvointia. Ihan jäätävä olo ja yrjötys 24/7 koko ensimmäisen kolmanneksen ajan. Kun viikko 13 tuli, niin raskauspahoinvointi loppui kuin seinään. Luojan kiitos! En tiedä miten sitä yökötystä olisi enempää kestänyt.

Monta viikkoa meni välissä hyvin ja ilman sen kummenpia vaivoja, kunnes raskauden toisella kolmanneksella meidän häiden jälkeisellä viikolla (rv24) alkoi harjoitussupistukset. Huh, että oltiin onnellisia siitä, kun ehdittiin nauttia meidän täydellisestä hääpäivästä hyvin olotiloin, ilman mitään vaivoja. Harjoitussupistuksia tuli joitakin viikkoja takaperin niin tiuhaan, etten kyennyt kävelemään edes sadan metrin matkaa. Kauppakeskus Redissä ollessani olin ihan varma, etten selviä kotiin asti, vaikka koti oli lähes vieressä. Lepo tuli siispä tarpeeseen ja olen koittanut kuunnella omaa olotilaa. Tällaiselle menevälle tyypille ollut vähän haaste osata rauhoittua, etenkin kun tekemistä olisi niin paljon. Käytiin harjoitussupistusten jälkeen toki neuvolassa tarkistuttamassa, että paikat on edelleen kiinni ja kaikki on hyvin. Tällä hetkellä ei ole ollut ongelmaa enää tämän asian kanssa.

Matalat rauta-arvot ja ferritiini?

Nyt myöhemmillä viikoilla on ollut milloin mitäkin haastetta. Tuntuu, että kun yhdestä vaivasta pääsee eroon, niin seuraava on jo tulossa. Toisinaan pyörryttää kun tuntuu että happi loppuu. Pelkästään kasvomaskien näkeminen ihmisten kasvoilla saa mut voimaan pahoin. Jatkuvasti hengästyttää ja väsyttää. Neuvolassa viime viikolla selvisi, että mun hemoglobiiniarvot laskeneet joka kerta, nyt ne oli enää 104. Eilen kävin sitten mittauttamassa ferritiiniarvot ja nyt odotellaan tuloksia. Edellisen kerran mittautin ne puolitoista vuotta sitten ja silloin tuloksena oli 49. Sen jälkeen olen koko ajan syönyt rautaa, mutta taas on sellainen fiilis, ettei ne kovin korkeat voi olla. Olenhan saanut tuon edellisen mittauksen jälkeen myös kolme keskenmenoa, joista kahdessa jouduttu tekemään jopa lääkkeellinen tyhjennys. En ollenkaan ihmettelisi, vaikka varastorautatasot olisi tyhjät. Jos ferritiini on vieras käsite niin kannattaa käydä tutustumassa. Mm. Facebookissa on tosi hyvä sivusto; Raudanpuute ilman anemiaa. Nyt vaan toivon, että joku lääkäri ottaa mun väsymyksen tosissaan, onneksi minä osaan tarvittaessa kyllä vaatia. Suomessa valitettavan monet lääkärit ei ota rauta-asioita ollenkaan vakavasti. Vika on kuulemma ennemminkin korvien välissä! Tuntuu vallitsevan sellainen ajatus, että paljon puhutut ferritiiniasiat mielletään pikemminkin muoti-ilmiöksi. Se että pääsisi rautainfuusioon vaatii usein paljon taistelua. Harvoin jo valmiiksi väsyneet ihmiset jaksaa sitä taistelua käydä. Jotenkin koko asia on meillä aivan retuperällä.

luonto, hyvä olo, ferritiinit, rauta-arvot, varastorauta, raskaus, maailmantuska

Korona ja raskaus

En tiedä laittaisinko oman ärsytykseni matalien rauta-arvojen, raskaushormonien vai Koronatilanteen piikkiin. Mua harvoin ottaa aivoon, mutta viime viikkoina olen kokenut monenlaisia tunteita. Harteillani on yhdellä sanalla kuvattuna; maailmantuska. Olen jotenkin ottanut tosi raskaasti kaikki mitä täällä tällä hetkellä tapahtuu. Tunnen kiukkua, raivoa, surua, pettymystä ja epäoikeudenmukaisuutta. Maailma tuntuu valheelliselta ja pahalta paikalta. Media on pelottelullaan kääntänyt ihmiset toinen toisiaan vastaan ja taas on vapautta alettu rajoittamaan. Syyttävät sormet osoittelee milloin ketäkin ja jokaisen itsemääräämisoikeus on uhattuna. Tähän hulluun tilanteeseen meillä on tulossa uusi elämä ja se aiheuttaa toisinaan suorastaan ristiriitaisia tunteita.

Ympärillä on niin paljon epäkohtia mihin tekisi mieli puuttua. Asioita mistä tekisi mieli taistella. Kuulun siihen porukkaan joka kyseenalaistaa monia asioita ja joka ei automaattisesti mene massan mukana. Välillä se rooli on raskas kun haluaa tutkia ja selvittää. Sitten taas tutkia ja selvittää, miettiä asioita eri näkökulmista ja mitä arvoja itse edustaa. Olen huomannut, että mitä enemmän paskaa tonkii, niin sitä enemmän se haisee. Mun on mahdoton ottaa tosissaan kaikkea tätä hysteriaa. Ei vaan mene läpi tämä vauhkoominen ja median jatkuva julistaminen altistuneiden määrästä. Tässä sentään yksi asiallinen artikkeli Suomenkuvalehdestä.

Korona ja synnytys

Olin alkuraskaudessa joka ikisessä ultrassa yksin. Miestä ei laskettu mukaan ja se jos mikä aiheutti suuria vihan tunteita. Ihan kamalaa edes ajatella jos nyt taas synnytyksen lähestyessä aletaan rajoittamaan isien oikeuksia. En voi sanoin kuvailla mitä olotiloja pelkkä ajatuskin tästä pistää liikkeelle. Raivo ei edes riitä kuvaamaan sitä tunnetta. Ei enää meditaatiot ja kiitollisuusharjoitukset riitä. Kieltäydyn varmaan synnyttämästä ilman miestäni. Parempi etten tosin miettisi edes koko vaihtoehtoa tällä hetkellä, sillä verenpaineet nousee samantien. Asiaa ei yhtään helpota kun kuulee maailmalta kauhujuttuja, missä vastasyntynyt viety pois äidiltä suoraan synnytyksestä äidin koronan vuoksi. Suomessa on vielä jokin tolkku, vaikka katoamassa se tuntuu olevan meidän täältäkin. Nyt jos koskaan olisi tärkeää pitää masussa kasvavalla asukilla hyvä, onnellinen, rauhallinen ja seesteinen meininki. Pakko vaan koittaa keskittyä siihen seuraavat viikot. Agendassa olisikin oman vauvakuplan luominen. Sellainen mihin paha maailma, fakenews ja muu negatiivinen soopa ei yllä.

luonto, raskaus, raskauden viimeinen kolmannes, rauhoittuminen, valoa ja rakkautta, maailmantuska, lähestyvä synnytys

Keinot positiiviseen mieleen

Kyselin Instagramissani mitä keinoja ihmisillä on pitää hyvä fiilis. Paljon tuli samoja ehdotuksia, kuin mitä nyt jo teenkin. Luen, kuuntelen äänikirjoja, liikun luonnossa, meditoin, hengittelen, olen läsnä hetkessä, mietin mistä olen kiitollinen. Valoa ja rakkautta, niihin kahteen koitan keskittyä, mutta huomaan, etten pääse samanlaiseen tilaan kuin aiemmin. Nyt jos koskaan meidän huomiota suorastaan huudetaan pois hyvistä asioista ja se tuntuu koko kehossa. Olenkin huomannut, että paljon haasteellisempaa on täyttää omat energiavarastot kuin koskaan aiemmin. Saa ihan tosissaan tehdä töitä sen eteen, että oma mieli pysyy virkeänä ja positiivisena. Koen kollektiivista vastuuta olla niin sanottuna valontuojana tsemppaamassa ja rohkaisemassa ihmisiä. Silti samaan aikaan tiedostan, ettei omat energiat vaan riitä, eikä sen just nyt kuuluisi tavallaan olla edes mun tehtävä. Just nyt mun tehtävä olis vauvan ja mun onni. Meidän perheen onni ja hyvä olo. Miten se onkin niin vaikeeta saada kaaliin, että mun harteilla ei ole tämä maailma.

maailmantuska, raskaus, raskauden viimeinen kolmannes, korona, luonto, auringonvalo

Kohtalotovereita?

Tällainen on tämän hetkinen maailmantuska itselläni, tunnistatko samoja ajatuksia? Tämähän varmaan muuttaa muotoaan tässä syksymmällä, kun nähdään mihin suuntaan tämä hulluus on menossa. Tämän hetkisestä hallituksesta mulla olisi myös ihan oma sanottavani, mutta jätettäköön siihen menemättä. Normaalisti olisin lähestyvästä synnytyksestä innoissani, nyt koen olevani enemmän siellä ahdistuksen puolella. En ollenkaan ihmettele minkälaisia mielenterveysongelmia, masennuksia ja muita haasteita tämä median pelottelu ja sillä mässääminen ihmisille aiheuttaa, talousongelmista puhumattakaan (taas katse hallitukseen). Ihan kamalaa, että lapset on aina suurimpina kärsijöinä! Ihan taas itkettää heidän puolestaan.

Itse en jaksa käydä ensimmäistäkään mielipidekeskustelua/taistelua enää. Niin paljon kuin nautinkin somessa työskentelystä ja olemisesta, niin nyt on aika rajoittaa tiettyjä kanavia. Varmasti mun tuntemukset on vielä isosti korostuneet raskaushormonien ja kaiken väsymyksen myötä.

raskaus, maailmantuska, korona, luonto, positiivinen energia, järvimaisema, auringonlasku

Nyt odottelen niitä ferritiinikokeiden tuloksia ja jatketaan taas siitä. Lupaan, että mun seuraava postaus on paljon positiivisempi 😀 Olen kiitollinen siitä, että ihmiset kyselee vointeja. Vastaus ei vaan ole täysin yksiselitteinen ja sen takia halusin nyt kertoa yhteisesti, että missä mennään. Jos sanoisin, että kiitos hyvää, niin valehtelisin. Ei kuitenkaan ole jaksamista keskustella näistä epäkohdista kaikkien kanssa erikseen. Pakko vaan jaksaa uskoa parempaan tulevaisuuteen! Paljon tsemppiä ihan jokaiselle jota tämä vallitseva tilanne erityisesti koskettaa <3

Suvi

PS. Muiden vauvaa odottavien äitien kanssa jaan toki (oman jaksamiseni rajoissa) ajatuksia mielelläni. Halutessasi ota yhteys Instagramin kautta https://www.instagram.com/suvijurvelius/ ja jatketaan siellä.

Lue blogistani myös: Synnytyskertomus. Alessiaa odottaessani ajat olivat hieman erilaiset. Ei tarvinnut painia tällaisten ajatusten kanssa. Synnytys meni putkeen, mutta ongelmia tulikin heti sen jälkeen… Tässä taas huomaa miten tärkeää on, että rauta-arvot on kunnossa synnyttämään mennessä.

7 kommenttia “Raskauden viimeinen kolmannes ja maailmantuska

 1. Hei!

  En ihan ymmärrä mitä ajattelet koronasta. Ajatteletko että se ei ole niin vaarallinen kuin sanotaan, vai jotain muuta? Eikö se ajatus tunnu pahalta ja väärältä, että vastasyntynyt saisi heti ensimmäisenä vaivakseen koronan, vaikka siitä selviäisikin?

  Suvussani on eräs henkilö kuollut koronaan. Vanha henkilö, mutta aiemmin terve ja hyväkuntoinen. Korona tuli ja vei alle viikossa. Jotkut tuntuvat ajattelevan, että ei siinä mitään jos henkilö on vanha, mutta tämä jos mikä on mielestäni ihan järkyttävä ajatustapa. Onhan se vaikeaa tasapainoilla talousnäkökulmien ja heikompien suojaamisen välillä, eikä mielestäni kumpikaan ääripää ole oikea vastaus.

  Se on kyllä kamalaa inhimillisellä tasolla jos miehesi ei pääse synnytykseen mukaan. Toivotaan ettei tässä niin tiukkoihin toimiin enää jouduttaisi!

  1. Korona oli varmasti pahempi keväällä, eikä sitä vielä osattu silloin oikein hoitaa. Nyt se on selkeästi muuttanut muotoaan, sitä osataan jo hoitaa paremmin, eikä tilastotkaan näytä enää niin vaarallisilta. Eli kyllä, en pidä sitä enää niin pahana tai vakavana. Eikä pidä myöskään tuntemani hoitohenkilökunta, jotka koronapotilaiden kanssa toimii. Ihan ihmettelevät hekin tätä hysteriaa. Itse korona ei tässä minua pelota, eikä huoleta, vaan tämä muu maailman hulluus mihin sen varjolla ollaan menossa. Kuinka tärkeää olisi opettaa ihmisille oman vastustuskyvyn nostamista ja boostaamista. Silti sitä ei tehdä, mitään ei puhuta hyvien bakteerien merkityksestä ja immuunipuolustusjärjestelmän ruokkimisesta. Se se huolestuttaa! Käsidesejä lotrataan ja rokotusta odotetaan jonakin ihme pelastuksena.

   Ja kuten tekstissäni sanoin, niin sen enempää en jaksa asiasta lähteä käymään keskusteluita tai väittelyitä. Tiukalla seulalla julkaisen ylipäätään kommentteja, koska en halua tänne mitään taistelutannerta. Sitä on some jo täynnä. Tämä on herkkä aihe mikä jakaa mielipiteitä.
   Toivon kaikille hyvää vointia ja parempia aikoja.

   1. Tosiaan luojan kiitos tautia osataan nyt hoitaa paremmin! Ja tunnistetaan riskiryhmäläiset koko ajan paremmin. Itselleni korona on ristiriitainen asia, sillä se ikävin lopputulos on omaan sukuuni osunut. On kamalaa että tuttu ihminen on kuollut, mutta toisaalta on pakko tiedostaa että jonkun kohdalle se huono tuuri aina osuu, oli kyseessä mikä tahansa tauti. Sanoisin, että oli hyvä pitää yllä tiukkoja rajoituksia silloin, kun pelattiin aikaa tilanteen kartoittamiseksi. Osin siksi olemme nyt paremmassa tilanteessa mm. niiden hoitokeinojen osalta. Ja luojan kiitos näillä taudeilla on tapana lieventyä ajan kanssa muutenkin. Viruksen tarkoitus kun ei oikeasti ole tappaa isäntäänsä.

    Muuten, en aikonut tätä ensin mainita, mutta itse jouduin yllättäen synnytykseen yksin, kun lapsi päätti saapua maailmaan miehen ollessa kaukana töissä. Ei ihan sama tilanne kuin tämä korona-asia, mutta silti. En väitä että tilanne olisi ollut ihanteellinen, mutta yllättävän pienellä harmituksella selvittiin. Se vauvaonni (ja onni terveestä ennenaikaisesta lapsesta) oli niin voimakas, että se pari päivää yksinoloa ei jäänyt juuri kaihertamaan. Ymmärrän jos tämä tarina ei riitä lohduttamaan, mutta halusin nyt kuitenkin kertoa miten meillä 🙂

    1. Otan osaa sun sukulaisen puolesta. Ei ole kivoja, eikä helppoja asioita nämä koskaan. Ihmisillä on mukana paljon tunteita ja niihin on monta tapaa reagoida. En varmasti itse reagoisi näin voimakkaasti normaalisti, mutta selkeästi lähestyvä synnytys pistää herkistämään. Oli jo ihan kamalaa se ettei mieheni tosiaan päässyt kunnallisiin ultriin mukaan, siksi kävimme omakustanteisesti yksityisillä lisänä. En voi kuvitellakaan ajatusta yksin synnyttämisestä. Se on niin ainutlaatuinen kokemus ja ainutkertainen asia kuinka puoliso on mukana tukemassa. Jake on odottanut tätä hetkeä 45 vuotta. Kohta 20 vuotta unelmoinut omasta lapsesta. Ja se että joku muu taho lähtisi rajoittamaan hänen osallistumistaan menee vaan yli ymmärryksen. Jos se korona kohdalla olisi, niin aivan varmasti pariskuntana sitä sairastettaisiin. Isän läsnäolo ei vie tartuntoja suuntaan taikka toiseen. Ihan sama missä suojavetimissä sitten onkaan, kunhan on tiiviisti mukana alusta loppuun saakka. Nyt vaan sitä immuunipuolustuksen boostaamista, ihan kuten aina muutenkin. Me ei olla oltu edes perus flunssassa yli kuuteen vuoteen.

     Oliko sun yksin synnytys teidän ensimmäinen lapsi? Huh, en voi edes kuvitella.

     1. Kyllä se on varmasti totta, että korona on sitten pariskunnalla molemmilla osapuolilla eikä vaan jommallakummalla. Luulisi että nämäkin seikat huomioitaisiin, eikä siis kovin helpolla mentäisi sitä isien läsnäoloa rajoittamaan. Toivokaamme niin! Jos läsnäolo synnytyksessä onnistuu, niin ehkä ja toivottavasti se ultrakäyntien pettymys ajan kanssa laantuu.

      Itse en tiedä millaista on synnyttää niin että isä on läsnä, kun on vaan tuo yksi lapsukainen 🙂 Onneksi oli hyvää henkilökuntaa silloin vuorossa, niin en tuntenut olevani mitenkään heitteillä. Mies oli siis merellä silloin, ja työjaksot oli nimenomaan järkätty niin että hänen piti olla laskettuna aikana kotona. Mutta kuinkas kävikään! Mutta tosiaan ihan hyvin kaikki sujui, ja vaikka toivotaan tietenkin että te pääsisitte kokemaan kaiken yhdessä, niin jos se jostain syystä menee myttyyn niin olisipa synnytys sitten muutoin helppo ja hyvä kokemus. Tsemppiä!

 2. Olisikohan syynä siihen, että korona oli pahempi keväällä se, että nyt suuriosa sairastuneista on ollut perusterveitä nuoria…ihan yhtä vaarallinen se siis on edelleen.

  Toinen asia, mikäli sinulla on ferritiini alhainen, mene hyvä ihminen infuusiolle. Ei se maksa sen enempää kuin tyttäresi häämekkokaan. Toki, asiat tärkeysjärjestykseen…

  1. Miten tyttärieni häämekon hinta ja infuusio liittyvät yhteen? Voin kertoa ettei mitenkään. Tästä kommentista paistaa hieman ivallinen sävy. Tarkkana jatkossa jos haluat, että kommenttisi pääsee läpi 😉 Jätän hyvin herkästi julkaisematta kaikki missä vähänkään ikävä sävy.

   Ennen infuusiota on fiksua odottaa ferritiinituloksia. Ja kyllä, ne oli aivan liian alhaiset. Muut vitamiinitasot on priimaa, mutta rauta nähtävästi ainoa mikä ei imeydy. Teen asiasta oman postauksen kun ehdin. Raudan imeytymättömyyteen on löytynyt nyt useampi eri syy ja hyvä että asiasta keskustellaan. Vaikka moni näistä asioista jo tietää, niin isompi osa ei ole ikinä kuullutkaan. Siksi tärkeää lisätä myös tietoisuutta ja minä voin sen omalla toiminnallani tehdä. Instagram stoorien kautta olen aiheesta tehnyt jo useamman eri videon ja paljon asioita viety jo muutamassa päivässä eteenpäin. Nyt minulla on lähete infuusioon, odottelen vielä että se menee läpi.

   Mukavaa päivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *