Ubud – Balin helmi. Viisi vinkkiä reissuun.

Aurinkoiset terveiset Balilta! Miten nämä reissut aina meneekin niin vauhdilla! Matkastamme viikko oli ensin omaa lomaa Ubudissa ja toisen viikon vietimme Zinzinon kustantamalla palkintomatkalla Jimbaranissa. Olipa hauska huomata, kuinka erilaisia nämä meidän kohteet olivat, energia aivan kuin olisimme vierailleet kahdella eri saarella. Välimatkaa toisistaan oli autolla vain muutama tunti, eli kilometreissä ei paljon mitään, mutta koska liikenne Balilla on aika kaoottista, niin pienetkin etäisyydet kestää taittaa. Ubudia kehuttiin meille etukäteen ja päätimme ottaa sen ensimmäiseksi kohteeksi. Ystäväpariskuntamme oli käynyt siellä jo pari vuotta aiemmin ja nyt mentiin kimpassa. Meille tämä oli Jaken kanssa ensimmäinen kerta Balilla ylipäätään. Ubud osoittautuikin olevan aivan ihana paikka, oikea henkisyyden ja vehreyden mekka.

Meidän hotelli sijaitsi kirjaimellisesti keskellä viidakkoa. Valtavan kokoinen apina kävi vierailemassa usein meidän parvekkeella ja yöaikana sotki sen syömillään hedelmillä. Lähellä olevaan Monkey forestiin emme halunneet mennä, sillä siellä olevat apinat kirjaimellisesti varastaa kaiken. Valtio ei kuulemma ruoki heitä kuin pari kertaa päivässä, joten tästä syystä apinat olivat aggressiivisempia kuin muualla.

Hotellilta oli lyhyt matka Ubudin keskustaan, joten kävelimme päivittäin pitkä matkoja ihastellen Balilaista arkkitehtuuria. Ja voi sitä koristeellisuuden määrää!! Joka paikassa ihan huikeita yksityiskohtia. Jos meillä olisi ollut pyörät alla, niin nämä kaikki olisi jäänyt näkemättä. Upeita rakennuksia ja pieniä temppeleitä oli todella yllättävissä paikoissa. Joka puolella oli ovet auki ihmisten koteihin ja heti ovensuussa erilaiset Buddhapatsaat viestittivät jumalallisuudesta. Temppeleissä käydään uhraamassa ja mietiskelemässä Buddhapatsaiden äärellä. Tavallisia uhreja joita temppeleihin viedään, ovat kynttilät, suitsuketikut ja lootuskukat. Näkyi näissä usein myös ruokaa, savukkeita, sekä rahaa. Meinasin monesti astua näiden uhrilahjojen päälle, kun niitä oli joka puolella , yleensä keskellä katua jonkin ovensuun edessä.

 

Ubudissa on paljon nähtävää ja tekemistä, tässä mun top 5

 

1. Riceterraces

Parhaita nähtävyyksiä Ubudissa on ehdottomasti sen kuuluisat riisipellot. Oli mahtava fiilis vihdoin nähdä nämä livenä. Todella vaikuttavaa ja kaunista! Lisämaksusta pelloille pääsi myös kävelemään. Jätimme tämän kuitenkin tekemättä ja tyydyimme ihastelemaan näitä maisemia etäämmältä.

2. Baliswing

Erilaisia keinuja on Ubudissa joka puolella ja onhan se nyt elämys kun kirjaimellisesti ottaa vatsanpohjasta. Ihanaa ihastella upeita maisemia korkealta käsin ja tuntea se vapaus, ikäänkuin lentäisi. Youtubesta voit katsoa videon mun fiiliksistä keinuun mennessä. Anteeksi kielenkäyttöni… 😉 Oli aika jännää!

3. Ubud Water Rafting

Koskenlasku keskellä viidakkoa. Vierestä kohoaa sata metriä ylöspäin vehreää kalliomaisemaa ja upeita vesiputouksia. Nämä maisemat oli suorastaan pysäyttäviä, saatika mikä hauskuus ja jännitys tuosta koskenlaskusta tuli. Jokaisessa kumiveneessä oli oma ohjaajansa ja hänen lisäkseen meitä mahtui aina kuusi henkeä samaan veneeseen. Välillä hyppäsimme pois kyydistä ja kävimme vesiputousten alla. Hypimme kallioilta jokeen ja taas lähdimme melomaan. Tämä huikea 2,5 tunnin lasku ruokailuineen maksoi meille vajaat 40€ per pää. Ihan must juttu, jos olet Ubudiin menossa! Todella harmittaa, ettei meiltä löytynyt vedenkestävää kameraa.

4. Floating breakfast

Bali on tullut viimeaikoina kuuluisaksi kelluvista aamiaisistaan. Ainakin kerran matkan aikana kannattaa ottaa kelluva-aamupala suoraan altaaseen ja nautiskella se siellä. Vähintäänkin hauska kokemus olla vedessä syömässä. Ja onhan se nyt iso plussa, kun kaikki on niin kauniisti katettu ja laitettu. Mun puhelimesta löytyy super kivoja kuvia ja muistoja tästä hetkestä. Naurua ainakin riitti, eikä nälkäkään jäänyt!

5. Ubud Market

Ihana & kamala paikka. Kokemuksen arvoinen mesta kuitenkin käydä tsekkaamassa, että mitä näistä kojuista löytyy. Rottiin saattaa täällä törmätä, sillä pihoille (turistien katseilta suojaan) on dumpattu valtavat määrät roskia. Markettien kojuista löytyy lattiasta kattoon patsaita, rottinkilaukkuja, koriste-esineitä, vaatteita, paikallisia soittimia, mitä vaan! Tinkaaminen kuuluu toki asiaan ja aloitushinnasta saakin tiputtaa n. 50-70% pois. Ostin täältä muutaman rottinkilaukun ja loput tuliaiset hankin kunnon kaupoista.

Ubud on mielestäni Balin helmi. Käsittääkseni se nousi ihmisten tietoisuuteen hengellisenä keskuksena about 10 vuotta sitten esitetyn Eat, Pray & Love -elokuvan jälkeen. Kaikki henkisyyteen liittyvä, kuten jooga, meditointi ja terveellinen elämä on iso osa Ubudin katukuvaa ja boheemeihin joogatrikoisiin sonnustautuneita länsimaalaisia. Tämä on se paikka mihin eron jälkeen tullaan etsimään itseään. Joka puolelta saa hyvistä raaka-aineista valmistettuja vegaaniruokia ja juomia. Kylä on kirjaimellisesti oikea terveysruokahifistelijän paratiisi. Mun sisäinen hippeys on herännyt jo kauan aikaa sitten, mutta täällä se sai vain vahvistusta. Ubudissa järjestetään paljon henkisyyteen liittyviä retriittejä, puhdistusta ja- parannusta, Bali Spirit festivaalitkin alkoi juuri kun vaihdoimme paikkaa. Olisi ehdottomasti ollut mielenkiintoiset ne kokea.

Meillä oli etukäteen matkalle sovittuna mukaan kuski niille päiville, kun halusimme kokea enemmän. Hän kuskaa pääosin suomalaisia turisteja ja hinnat sovitaan aina etukäteen. Autoon voi huoletta jättää tavaraa, sillä hän on luotettava ja turvallinen. Saimme Artosta suosituksen ystävämme kautta ja hänen yhteystiedot voit tarvittaessa kysyä multa.

Ubud on ehdottomasti paikka mihin vielä palaamme uudemman kerran <3 Ens kerralla ehkä jokin retriitti, jossa voin aamusta iltaan tutkiskella itseäni vegaaniruoasta nauttien 🙂 Jaken kanssa meille syntyi myös uusi unelma. Josko joku talvi voitais viettää koko perheen kanssa Ubudissa suomen kylmä ja pimeä talvikausi. Tehdä sieltä käsin töitä netin välityksellä Kumbayata laulaen.

 

Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *