Mallasleivät

Samoilla rutiineilla mennään joka vuosi 🙂 Aina joulun aikaan leivon niin kotiin kuin lahjaksi mallasleipiä, sekä teen paholaisenhilloa. Paholaisenhillot valmistan nyt tulevana viikonloppuna, joten niistä postaus vielä tulossa. Haluatteko muuten ohjeen?

Mallasleipien teossa minulla oli tällä kertaa kaksi pikkuapuria… Dani 3,5v. ja Erin 1,5v. Voi sitä sotkua ja sähläämistä, mutta ainakin lapsilla oli hauskaa 😉 Sattuneesta syystä en saanut teille napsittua valokuvia tekovaiheista, kun oli kädet lievästi sanottuna täynnä 🙂 Tuli kyllä eilisten jauhojen pöllyttelyjen jälkeen pestyä viimeisen päälle koko keittiö, lattiat ja jopa kaapin ovet, mutta joulusiivous ainakin siellä nyt hoidettu 🙂

leiv%C3%A4t.jpg

Leivistä tuli taas kerran superherkullisia. Maistoin nyt myös itse, vaikka en olisi allergioideni takia saanut :S Uhkaavasti alkaa näyttämään siltä, että joulun aikana syön jonkin verran vehnää ja ainakin suklaata, oli olo minkälainen hyvänsä. Hyvin raskaaksi olen kokenut tämän ajan opetella pois vanhoista ruokatottumuksista ja rakastamistani herkuista, vaikka olo ollutkin hieman parempi. Noh, laitan itseni taas ruotuun, sitten juhlapyhien jälkeen, kun on pakko 😉

Vain yksi leivistäni kohosi tällä kertaa tasaisesti ja kaksi muuta ei keskeltä nousseet 🙁 Taikinaa vuokiin kaataesani huomasin, että en ollut sekoittanut kunnolla pohjaa myöten, vaan painavimmat eli siirapit oli pohjalla ja sitä kautta vuokiin kaadettaessa ja uuniin laitettaessa jäivät siihen päälle. Hyvin makea oli siis leipien pinta, mutta keskelle jäi siirappipainauma. Eipä ole kyllä ennen käynyt näinkään, mutta nyttenpähän tiedätte ja minä myös… eli sekoittakaa kunnolla, pohjia myöten 🙂 Meilläpä taidetaankin siis syödä nämä pari ei niin kaunista leipää itse ja antaa tuo yksi ulkonäöltään onnistunut lahjaksi. Edessä siis vielä toinen ja ehkä kolmaskin satsi tehtävänä. Ne taidan kyllä hoitaa ihan yksin… ;D Onneksi tämä ohje on niin super helppo, kun määrätkin aina samoja! Jostain syystä ei silti tule näitä tehtyä kuin jouluna, mutta ehkä se taika juuri siinä piileekin… suurinta, suurinta herkkua ja vain silloin!

leip%C3%A4%C3%A4.jpg

Hieman mietin, että laitanko omaa ohjettani jakoon, (toki netistä löytyy todennäköisesti hakusanalla monta samantyylistä) etenkin jos nyt kaikki tutut alkavat näitä itse itselleen vääntämään, vaikka saavat ne minulta joulutuomisiksi 😉 Niin moni ystävä reseptiä kuitenkin kysynyt, että menköön nyt sitten kaikille 🙂

                                                                Suvisvillan mallasleivät:

                                                            * 1 litra appelsiini tuoremehua
                                                            * 2 palaa tuoretta hiivaa
                                                            * 3 dl ruisjauhoja
                                                            * 3 dl leseitä
                                                            * 3 dl Tuoppi maltaita
                                                            * 3 dl siirappia
                                                            * 1 rkl suolaa
                                                            * n. 10 dl vehnäjauhoja

* Murenna hiiva kädenlämpöiseen appelsiinimehuun.
* Lisää nesteeseen kaikki ainekset ja sekoita hyvin.
* Anna taikinan turvota keittiöliinan alla 1,5 tuntia, taikinan pitää olla löysää.
* Voitele kolme pitkänomaista vuokaa ja jaa taikina tasan niihin.
* Paista 175 astetta uunissa 1,5 tuntia.
* Kun leivät olleet uunissa tunnin, niin voitele niiden pinta siirapilla. Siirappia voit laimentaa myös vedellä ja silti saat leipiin kiiltävän kauniin pinnan.
* Tarjoile tai pakasta tuoreena.

                                            Ihanaa viikonloppua ihanille lukijoilleni!

                                                                      -Suvi-

6 kommenttia “Mallasleivät

  1. Kiitos! Ottaisin mielelläni paholaisen hillon ohjeen, jos raskit antaa 🙂 Ihanaa viikonloppua teidän koko perheelle sinne Suvisvillaan! Terkuin, Marja

  2. Kun niistä vanhoista tottumuksista on opettellut eroon elämä tuntuu niin paljon paremmalta ettei niitä entisiä "herkkuja" enää kaipaa.<br />Vähän se vaatii vaivannäköä että opettelee kaikki korvaavat tuotteet, mutta lupaan että se on vaivan arvoista. Minä en enää edes halua niitä vehniä ja possuja ja muita joista tiedän saavani ihottumaa, väsymystä ja kurjaa oloa.<br />Käy lunttaan mun blogista allergia reseptejä, sinne oon kirjaillu kaikenlaista matkan varrelle!<br />Ihanaa joulun aikaa teille!

  3. Olen tähän asti käyttänyt vain ihan perus tummaa siirappia.Kiitos kuitenkin vinkistä, täytyypä kokeilla 🙂 Mukavaa sunnuntaita!

  4. Parikolme viikkoa olin todella tiukkana ja tarkkana, mutta nyt olen vähän lipsunut 🙁 Kiitos Taina, menen ehdottomasti kurkkimaan, sillä jotenkin ongelmanani on ollut juuri se kun en tiedä mitä tehdä. Kaupoissa asioiminen on raskasta, samoin kuin se, kun suunnittelen, että mitähän sitä tekisi itselleen ruoaksi, puhumattakaan jälkiruoista 😉 Tähän mennessä kun olen maistanut mm. gluteenittomia leivonnaisia, niin en kyllä ole ollenkaan mausta tykännyt ja sitten on tullut makeanhimo korvattua karkeilla ja sipseillä… Täytyypä siis ehdottomasti niiden tilalle kokeilla jotain Sinun reseptiäsi :D<br /><br />Kiitos, samoin Teille! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *