Mun tädeiltä kantautui korviini viestiä, etten saa kuulemma laittaa kuvia vain Facebookiin kun he eivät ole siellä ;) On kyllä niin paljon ihania kuvia ja on niiiiin vaikeaa valita mitä täällä näyttäisi. Tässä ripotellen vähän kaikkea.. Edelleen ihan lomafiilis menossa! :)

lis%C3%A4%C3%A4.jpg

lis%C3%A4%C3%A41.jpg

lis%C3%A4%C3%A42.jpg

lis%C3%A4%C3%A410.jpg

lis%C3%A4%C3%A44.jpg

lis%C3%A4%C3%A45.jpg

cats.jpg

lis%C3%A4%C3%A46.jpg

lis%C3%A4%C3%A47.jpg

lis%C3%A4%C3%A48.jpg

lis%C3%A4%C3%A49.jpg

lis%C3%A4%C3%A411.jpg

lis%C3%A4%C3%A413.jpg

lis%C3%A4%C3%A412.jpg

lis%C3%A4%C3%A416jpg.jpg

lis%C3%A4%C3%A420.jpg

lis%C3%A4%C3%A417.jpg

lis%C3%A4%C3%A418.jpg

 lis%C3%A4%C3%A4%C3%A4%C3%A4.jpg

lis%C3%A4%C3%A419.jpg

lis%C3%A4%C3%A414.jpg

lis%C3%A4%C3%A421.jpg
Nyt hieman enemmän Gambiasta josko joku sinne haluaisi suunnata...

Tjäreborg tekee matkoja joulukuusta helmikuuhun. Kerran olen vieraillut maassa myös maaliskuussa, mutta silloin lensin ruotsin kautta (helppoa oli tämäkin). Lentomatka kestää välilaskuineen n. 10 tuntia (tankkaus Kanarian saarilla). Viisumia ei tarvita ja maastapoistumismaksustakin on luovuttu, vaikka ei asiaa ole kaikille sivuille päivitettykään. Viikon reissuni yleensä kustantanut noin 800€-900€ hotelleiden kera. Matkailu on maassa kasvamaan päin, mutta mikään turistirysä Gambia ei todellakaan ole. Maahan matkustaessa on hyvä muistaa, että rokotukset (keltakuume) ja malarialääkitys ovat kunnossa. Itse olen syönyt joka kerta Malaronen (hieman kalliimpi kuin Lariam) mutta sivuvaikutuksia ei itselläni ole ollut, kuten monilla Lariamissa on. Malarialääkkeen syömistä en ole itse kokenut ollenkaan hankalaksi tai kamalaksi.

Maassa köyhyydellä ja rikkaudella on selkeä jako. Katukuvassa herkästi näkee kumpaan kastiin ihmiset kuuluvat. Kaikilla reissuilla olen vienyt maahan joitain leluja tai vaatteita, millä ei minulle ole enää ollut mitään merkitystä. Tällä kertaa vein kaksi säkillistä Erinin vanhoja vauvanvaatteita. Annoin toisen säkin hotellissa työskentelevälle tarjoilijalle, jonka vaimo kuoli heidän lapsensa synnytyksessä. Toisen säkin sai hotellimme siivooja, kenellä oli pieni vauva myös. Molemmat olivat vaatteista niin onnellisia ja iloisia, kyselivät kuinka voivat kiittää :) Ihanaa, jos ihmisiä saa noin pienellä onnelliseksi, kun tarpeeseen selvästikin menivät. Kyllä oli muuten hotellihuoneessamme tämän jälkeen entistäkin siistimpää ja vessapaperikin vaihtui heti laadukkaampaan :D SOS-lapsikylässä vierailee paljon turisteja kuukausittain ja lapsilla on kuulemma asiat ihan hyvin. Todellisempi tarve taitaa olla enemminkin maaseudulla, missä on oikeasti todella köyhää. Ei muuta kuin edullinen taksi alle ja pois pääteiltä moikkaamaan ihania, aitoja ihmisiä vieden heille leluja ja vaatetta. Voin luvata, että on uskomaton kokemus kun kaikki lapset seuraavat, nauravat ja huutelevat "tupap" eli valkoihoinen.

Gambiassa yksi asia on varma, nimittäin aurinko! Lämpötila on aina se +30 -astetta ja ihana, pieni tuulenvire puhaltaa Atlantilta iholle. Ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia. Hymylevät Gambialaiset muistuttavatkin turistia usein siitä, kuinka tämä on tullut Africa´s smiling coastiin :D Ja se hymy muuten tarttuu!!! Gambiassa ei mitenkään ole harvinaista, että hotellisiivooja kutsuu kotiinsa illalliselle :)

Bumstereiksi kutsutut kaduillanotkujat saattavat välillä tulla joidenkin matkailijoiden mielestä liian lähelle, mutta ainakin itse saan häädettyä heidät nopeasti, enkä ole kokenut heitä mitenkään raskaiksi. Sanotaan, että Gambia on naisille sama, kuin miehille Thaimaa, mutta en ihan lähde tätä kuitenkaan allekirjoittamaan. Toki kyllähän seksiturismia siellä on näkyvissä, mutta yhtälailla miehillä myös. Tällä reissulla saimme todistaa noin 70-vuotiaan valkoisen naisen ja parikymppisen tummaihoisen miehen menevän naimisiin... Vähintäänkin huvittavaa lukea lehdistä myös Tauskista, joka pitää suomen mainetta siellä "yllä" ;) Not!

Rahaa voi vaihtaa suomessa, sekä vasta paikan päällä. Rahanvaihtopisteitä tuntuukin löytyvän joka kadun kulmasta. 100 dalasia, eli n. 2,5€ on suurin seteli mitä maasta löytyy. Voitte siis kuvitella jos turisti vaihtaa vaikkapa 500€ dalaseiksi, että minkälaisen säkin seteleitä siitä saa :) Hintataso maassa on edullinen ja ehdottomasti kannattaa lähteä katsastamaan  Serrekundan markkinat. Harmittaa, kun tämän lomaviikon aikana emme sinne ehtineet, mutta onneksi olen päässyt näkemään ne jo aikaisemmin. Markkinat ovat aika mieletön kulttuurikokemus täynnä eksotiikkaa... kyllä ne pitää itse kokea, ei niitä pysty selittämään ;) Tinkiminen kuuluu kaupankäynnissä tottakai asiaan.

Tosin kuin monessa afrikan maassa Gambiassa liikkuminen on melko turvallista. En ole kyllä itse koskaan pelännyt, vaikka yksinkin olen kävellyt yöllä usein hotellille. Hotelleista voin sanoa sen verran, että itse suosittelen Kololissa olevaa Senegambia Beach hotellia. Mukavat huoneet, ihana hotellialue, ystävällinen henkilökunta, hyvä ruoka ja ennen kaikkea huippu sijainti. Lähellä hyviä ravintoloita ja yökerhoja, paljon elämää.


             Mitähän vielä? Tästä tulee kohta super pitkä viesti, ettekä jaksa lukea ;)
                         Jos haluatte kysellä jotain niin vastaan mielelläni :)

                                                              -Suvi-